Fondatorii Adidas și Puma: Frații Dassler care se urau între ei și nu și-au mai vorbit până la moarte

Există multe neînțelegeri între frați. Mai trist este faptul că ele pot duce la o despărțire definitivă.

Ei bine, ceea ce urmează este povestea a doi frați care au devenit celebri după ultima lor ceartă: Rudolf (Rudi) și Adolf (Adi) Dassler.

Poate că numele lor nu vă spun mare lucru, dar cu siguranță ați auzit de mii de ori numele celebrelor companii de încălțăminte pe care le-au fondat: Puma și Adidas.

Adolf (Adi) Dassler

reddit.com

Rudolf (Rudi) Dassler

wikipedia.org

Fair use

Povestea fraților Dassler a început în 1920, în Germania, într-un mic oraș de 4.000 de locuitori (Herzogenaurach), când cei doi au decis să înființeze o fabrică de încălțăminte: compania de încălțăminte sportivă a fraților Dassler.

Parteneriatul lor s-a bazat pe un echilibru clar definit: Rudi vindea foarte bine pantofii, Adi era un meșter meticulos. Dar fabrica a căpătat mai multă notorietate decât în 1936, când cei doi frați s-au gândit să-i ofere o pereche de pantofi lui Jesse Owens, atletul american aproape necunoscut la acea vreme, în timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin.

Owens a câștigat patru medalii de aur, iar pantofii Dassler au devenit faimoși în toată Germania. Cu toate acestea, relația dintre cei doi frați a început să se destrame.

Bundesarchiv, Bild 183-R96374 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE

Prima criză a avut loc în 1942: Rudi a fost chemat să lupte pentru Bundeswehr și a fost arestat de două ori. Prima dată de către naziști, pentru dezertare. A doua oară de către americani.

Rudi a dat vina pe fratele său: era convins că Adi voia să scape de el pentru a prelua controlul asupra companiei.

Există multe teorii diferite despre ceea ce i-a determinat cu adevărat pe Adi și Rudi să se cearte, dar multe dintre teorii par să se lege de aceeași idee de bază că tensiunile au început să se dezvolte din cauza geloziei privind puterea asupra companiei și a disputelor dintre frați și soțiile lor.

Cearta a fost inevitabilă și a dus la închiderea fabricii în 1948 și la crearea a două companii concurente. Adolf Dassler și-a numit compania AdiDas, iar Rudolf și-a numit …

Citește articolul integral pe omofon.com